Spataderen

Pijnlijke vermoeide benen of vocht in de benen kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen, jong en oud. De meeste mensen vinden dit vervelend uit cosmetisch oogpunt. Maar juist ook medisch gezien, is er reden om aandacht te besteden aan doorbloedingsproblemen in de benen. Het kan namelijk een van de eerste signalen zijn voor spataderen.

Eerste signalen

Tintelingen, jeuk, kramp of een vermoeid gevoel in de benen zijn vaak het eerste signaal dat er iets mis is met de doorbloeding van de benen. Van de buitenkant hoef je dan nog niet direct iets te zien. Maar als de problemen doorzetten, ontstaan vaak spataderen, duidelijk zichtbaar als (dikke) blauwe lijnen onder de huid, soms zelfs met bobbeltjes erop. Door de slechte doorbloeding kan ook vocht ophopen in de benen, waardoor deze dikker worden (oedeem).

  • Tintelingen
  • Jeuk
  • Kramp
  • Vermoeid gevoel in de benen

Mogelijke oorzaken

Spataderen of vocht in de benen kan diverse oorzaken hebben. Erfelijke aanleg kan een rol spelen; bij de een is de aderwand gewoon minder sterk dan bij de ander. Bovendien kan de aderwand veranderen onder invloed van hormonen (bijvoorbeeld tijdens zwangerschap). Mensen die weinig bewegen, een zittend of juist staand beroep hebben, of die last hebben van overgewicht lopen ook meer risico op aderproblemen. Problemen kunnen ook ontstaan doordat de klepjes die aan de binnenkant van de aderen zitten, niet goed meer sluiten. Als ze goed werken, zorgen deze klepjes er (samen met de pompfunctie van de kuitspieren) voor dat het bloed uit de benen wordt teruggepompt naar het hart. Maar als de klepjes op bepaalde plekken niet meer goed functioneren, hoopt het bloed zich op die plekken op en zet de ader uit: een spatader.

Spataderen

Gevolgen van spataderen

Soms zitten spataderen ook dieper in het been. Dan zijn ze moeilijker te ontdekken. Maar het vervelende gevoel in de benen is er niet minder om. Over de noodzaak tot behandelen van aderproblemen moet u dan ook niet te licht denken. Vervelende en zelfs gevaarlijke aandoeningen als vaatontstekingen, open been (een huidzweer die maar niet wil genezen) en trombose (bloedpropje) kunnen het uiteindelijke gevolg zijn.

Behandelen van spataderen

Voor het behandelen van vaataandoeningen kan een arts kiezen uit verschillende methoden:

  • Medicijnen kunnen zwellingen en het zware gevoel in de benen verminderen, of de veerkracht van gezonde aderen verhogen. Reeds aangetaste aderen worden hiermee echter niet beter.
  • Er kan worden gekozen voor chirurgisch ingrijpen, bijvoorbeeld sclerotherapie. Daarbij wordt een vloeistof in de ader gespoten waardoor deze ‘verkleeft’. Gezonde aderen nemen de doorbloeding over. Na sclerotherapie wordt het been tijdelijk gezwachteld; dit geeft extra druk op het been wat het herstelproces versnelt.
  • De aangedane aderen kunnen ook operatief verwijderd worden; strippen. Ook in dit geval nemen de overgebleven aderen de taak van de weggenomen aderen over.

Uw arts kan het beste beoordelen welke behandeling voor u het meest geschikt is. In de meeste gevallen zal de arts ook therapeutisch elastische kousen voorschrijven. Deze kousen zijn er niet alleen om na een operatie het herstel te ondersteunen. Ze kunnen ook, als ze consequent gedragen worden, (verergering van) aderproblemen voorkomen!