Steunkousen aantrekken

Steunkousen aantrekken kan soms lastig zijn. Het aan- en uittrekken van therapeutische elastische kousen en panty’s is voor zowel dragers van elastische kousen als zorgverleners een dagelijks terugkerende en moeizame handeling. Wij helpen u graag.

Waarom gaat het aan- en uittrekken van elastische kousen zo zwaar

Door de therapeutische druk van de kous, die hoger wordt bij het dubbelslaan van de kous, en het glijden van rubber over rubber ontstaat er veel wrijving bij het aantrekken van elastische kousen. Daarnaast moet u voor het aan- en uittrekken in een minder comfortabele houding zitten, waarbij u minder kracht kunt ontwikkelen.

Sommige mensen kunnen niet goed naar hun voeten reiken door ouderdom, slijtage of een operatie aan gewrichten, hierdoor is het ook moeilijk of onmogelijk om elastische kousen aan te trekken.

Voor dragers van elastische kousen die het aan- en uittrekken nog zelfstandig willen uitvoeren kan de fysieke belasting een steeds groter probleem worden, zelfs zodanig dat dit direct effect heeft op de therapietrouw.

Dit betekent dat bij het aan- of uittrekken van een therapeutische elastische kous van drukklasse twee of hoger een aan- en/of uittrekhulpmiddel gewenst is. Hierdoor heeft u geen hulp meer nodig en bent u meer zelfstandig.

Onze oplossing voor steunkousen aantrekken

Een hulpmiddel kan het aan- en uittrekken vergemakkelijken, zodat de kousen met meer plezier gedragen worden.
Enige oefening met complexere hulpmiddelen is wel nodig om goed om te leren gaan met het hulpmiddel, dit kan eventueel met behulp van een ergotherapeut. De inzet van een ergotherapeut wordt vergoed vanuit de basisverzekering op een verwijzing van een arts.

Er bestaan diverse soorten aan- en uittrekhulpen, om verschillende problemen op te lossen. Hierdoor wordt de fysieke belasting voor zorgverleners en dragers van elastische kousen tot een minimum beperkt. Op onze webshop kunt u diverse uitvoeringen vinden.

Hulpmiddel steunkousen aantrekken

  • De weerstand verlagende hulpmiddelen;
    Dit zijn glijzakken of glijslings voor elastische kousen met open- en gesloten teenstuk. Deze zijn gemaakt van zeer glad materiaal dat bewerkt is met een speciale coating. Deze eigenschap vormt samen met de dubbellaagse toepassing een ultraglad product met een zeer hoge wrijvingsreductie.
  • De arm verlengende hulpmiddelen;
    Dit zijn hulpmiddelen waardoor u niet zover hoeft te bukken, u hoeft niet bij uw voeten te kunnen om de elastische kousen te kunnen aantrekken. Als het ware kunt u de elastische kous van enige afstand over uw voeten en benen heen trekken/schuiven.
    In onze webshop kunt u diverse uitvoeringen vinden.
  • De spreiders van kousen;
    Door de elastische kousen aan de bovenkant te spreiden door middel van een hulpmiddel is het mogelijk om de elastische kous makkelijker over uw voet en onderbeen te trekken. Daarnaast hebben de hulpmiddelen ook nog een arm verlengende functie, dus een combinatie van twee vormen.
  • De grip verbeterende hulpmiddelen;
    Omdat therapeutische elastische kousen van rubber gemaakt zijn, blijkt dat het vastpakken van elastische kousen heel goed gaat met rubber handschoenen, door de stroeve eigenschap van rubber op rubber.
    Het gebruik van handschoenen heeft nog een aantal voordelen, zoals;
    • Beschermen van uw vingers.
    • Minder snel kapot trekken van de elastische kousen door nagels of ringen.
    • Het beter op hun plaats masseren van de elastische kousen.

Onze aan- en uittrekhulpen

Aan- en uittrekhulpen

Arion Easy-Slide arm

30,00

Aan- en uittrekhulpen

Dressbuddy

214,50

Aan- en uittrekhulpen

Steve+

89,95

Aan- en uittrekhulpen

Handylegs

147,50

Aan- en uittrekhulpen

HandyOff

56,95

Aan- en uittrekhulpen

Handyfix

143,00

Elastische kousen aan- en uittrekken

Worden hulpmiddelen vergoed door de verzekering?

In Nederland worden hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van steunkousen, vaak vergoed door de zorgverzekering. Dit hangt echter af van de voorwaarden van uw specifieke zorgverzekeringspolis en de indicatie voor het gebruik van steunkousen. De basisverzekering dekt vaak de kosten van deze hulpmiddelen, maar de exacte voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars vereisen bijvoorbeeld een verwijzing van een arts of een specifieke diagnose voordat ze tot vergoeding overgaan. Anderen kunnen een eigen bijdrage of een maximumbedrag voor vergoeding hanteren.

U kunt hierover contact opnemen met uw zorgverzekeraar of met ons, wij helpen u graag verder!